Oldal kiválasztása

Óvd a környezeted!Sokszor hallom ezt a kérdést: „Mitől lesz jó egy csapat?” Na mitől? Kell, hogy legyen benne egynél több ember. Minimum kettő. Nem árt az sem, hogy legyen ennek a közösségnek (csapatnak, csoportnak) célja.

Persze ez újabb kérdést vet fel: Mi az, hogy cél, ill. milyen egy jó cél?

Nézzük csak!
Cél. Oly sokat beszélnek erről, mégis százan, ezren, sőt, százezren élik céltalanul életüket. Mi lehet hát cél? Persze az is, hogy „este jól megdöntöm az asszonyt”, vagy „csak bírjam ki reggelig; az első dolgom az lesz, hogy ledöntök egy kávét, és elszívok egy cigit”. Egészen biztosan te is tudnál mondani párat. Akár a saját, akár ismerőseid életéből. Vagy filmekből.

Na de, ha már célokról beszélünk, azok általában olyanok, amik valamiféle kihívást jelentenek. A célok inspirálnak is. A célok kihívás elé állítanak. A célokhoz, az igazán értékes és számodra fontos célokhoz fel kell nőni, nagyobbá, többé, valamennyire másabbá kell válnod, hogy azt elérd, megvalósítsd. De…
…a lényege mindenképp: valami olyasmi, ami fontos számodra, ami értékes, és amiért áldozatokat is hajlandó vagy tenni.

1. példa:

Egy maratoni futó számára fontos lehet, hogy jó helyezést érjen el a következő versenyen, hogy egy bizonyos szintidőnél jobbat teljesítsen. Fontos lehet számára az elismerés, az eredménnyel járó pénz, csillogás, újságcikkek stb. Ezekért cserébe hajlandó korán kelni, 40-50 perecet, sőt másfél-két órát is futni, heti 6-8 alkalommal. Fáradtan és izzadtan.

De kanyarodjunk csak vissza a csapathoz. A csapat esetében az a jó cél (teljesítendő feladat), amit minden csapattag elfogad és magáénak érez. Ez fontos! Fontos, mert ha a csapattagok között akár egy is akad, akinek a csapat célja nem fontos, vagy akár ellenzi is, akkor ez a személy előbb utóbb vagy kiválik a csapatból, vagy belülről elkezdi bomlasztani a csapatot.

És ez csak egy ember. Gondolj bele, mi van akkor, ha egy 10 fős csapatban 2-en, vagy 3-an nem értenek egyet a kitűzött céllal.

Oké, tehát fontos a közös cél. De hogy születik meg az ilyen? Na vajon? Hát persze, benne van a nevében: KÖZÖSEN. Ha minden tag beleteszi magát a cél megalkotásába, akkor máris sokkal személyesebb, sokkal testközelibb mindenki számára.

Hogyan lehet közöst célt megalkotni? Mert bizony sokan el sem tudják képzelni, hogy ez lehetséges. Mondjuk egy 20 vagy 30 fős csoportnál… hogyan lehetséges ez? Lehet-e egyáltalán közösen célt alkotni ennyi fővel? Nem lehet, mert mindig lesz olyan, akinek ez vagy az nem fog tetszeni – kapjuk válaszként. És igen, ez így igaz. De nem, mégsem teljesen. Mert bár tényleg lesznek ellenzők, de a csapat igazán erős és értékes célt akkor fog elérni, ha nem adják fel ezen a pontos, hanem tovább gyűrik, tovább formálják, mindaddig, míg mindenki maximálisan el tudja fogadni, és magáénak érzi.

Jah, hogy ez nem 2 perc?! Hát legtöbb esetben valóban nem az. Hosszabb folyamat. Ennél biztosan. Ezért sem csinálják sokan. De kérdem én:

  • Melyik a hosszabb folyamat, az, ha 1-2 órát, netán 1-2 napot, vagy hetet foglalkozik egy csapat azzal, hogy egy közös célt megalkosson?
  • Vagy az, ha pár perc, vagy 1-2 óra alatt, gyorsan összedobnak valamit, amivel a többség ugyan egyetért, de maradnak ellenzők, elkezdik megvalósítani, de az ellenzők csak ímmel-ámmal teszik bele magukat. Talán meg is próbálják a többieket is lebeszélni erről, mondván ez így hülyeség. Hetekig, hónapokig mennek egy irányba, aztán fennakadnak valamin, vagy valakin. Nem lesz a csapat egységes, nem lesz inspirált, hiányzik belőle a lendület, az erő.

Te melyik mellett tennéd le a voksod?

Oké. A célokat megbeszéltük (valamennyire). Beszélgessünk még arról, mitől lesz jó egy csapat? Hm? Minden csapatot emberek alkotnak. Legyen ez a csapat egy párkapcsolat, egy család, egy focicsapat, zenekar, vagy épp egy vállalkozás. Mindegyik attól lesz jó, hogy a benne lévő emberek mennyire jönnek ki egymással és hogy mennyire tudnak egymással együttműködni (egy közös cél érdekében).

Ebből az is következik, hogy a csapattagoknak tisztelniük kell(ene) egymást. Nyíltan és érthetően kell(ene) kommunikálniuk egymással. Fontos lehet még az egymásra való odafigyelés, törődés. Nem árt az sem, ha a csapat tagjai szeretnek együtt lenni, egymással együttműködni. Az érzelmi állapot, amit a csapattagok éreznek a közös munka során, jelentős mértékben meghatározza és előrevetíti a csapat jövőjét. Ahol fásultság, levertség, feszültség a jellemző, előbb-utóbb felbomlik, megszűnik, vagy egyszerűen csak nem lesznek képesek jelentősebb és értékesebb víziót közösen megalkotni.

Hol is tartunk. Érzelmek, célra, illetve a cél megvalósítására irányuló tevékenységek (cselekedetek), közös gondolkodás…
A gondolatok érzelmeket ébresztenek, az érzelmek pedig cselekvésre késztetnek bennünket. Ha azt tesszük, amit gondolunk, ha az amit mondunk és amit érzünk összhangban vannak azzal amit teszünk, akkor ez azt is jelenti, hogy őszinték vagyunk. Legalább önmagunkkal szemben, de nagy valószínűséggel, másokkal is. IGEN, az őszinteség is fontos egy jó csapathoz.

Természetesen a csapat méretétől, céljaitól, és egyéb paramétereitől függően sok más tényező is befolyással van arra, hogy „jó csapat”-ról beszélünk, vagy sem, mégis azt mondom, hogy a cél, a csapattagok egymáshoz és önmagukhoz való viszonya jobban számít, mint bármi más.

Kérlek, mondd el te is a véleményedet, tegyél hozzá, vagy vegyél el belőle. Engem, tényleg érdekel, hogy te mit gondolsz, mitől jó egy csapat. Aztán majd egy másik alkalommal beszélünk arról is, hogyan lehet megalkotni, illetve fenntartani egy jó csapatot.

Tehát…
itt lejjebb találsz egy vélemény megosztásra alkalmas mezőt. Használd bátran! :-)


Ui.: Óvd a környezeted (a csapatod is az), hogy jól érezhesd benne magad holnap is, és jövőre is!