Oldal kiválasztása
TV maci

A kép forrása: http://t7.hu/01bd

Talán még te is emlékszel arra, amikor hétfőnként nem volt a tévében adás, és az esti mesét izgatottan vártunk, akárcsak a Mikulást, vagy a karácsonyi készülődést. Akkoriban még én is örömmel ültem le a tévé elé. Ma viszont legtöbbször sajnálom rá az időmet, hiszen inkább azzal foglalkozom, ami igazán fontos számomra. A céljaimmal törődök. És ebbe beletartoznak anyagi témájú célok éppúgy, mint emberi kapcsolatokat építő és ápoló célok, akárcsak egészséggel és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatosak egyaránt.

De… emlékszem arra az időszakra is még, amikor tényleg sokat ültem a tévé előtt, amikor – innen visszatekintve – csak úgy sodródtam az élet folyóján. Céltalanul. Azóta viszont sok minden megváltozott az életemben. Lassan két évtizede figyelem és kutatom a sikeres és a sikertelen emberek közti különbségeket. Mindezt azért, hogy munkámmal olyan mintákat és lehetőségeket mutathassak másoknak, amivel kerülőutak nélkül érhetnek el eredményeket.

Azt láttam, hogy manapság egyre könnyebb, egyre kényelmesebb mindig másra, kenni a sikertelenségünk okát. Számtalan esetben lehet hallani, hogy “azért nem vagyok még anyagilag független, mert a gazdasági körülmények…” vagy “azért vagyok boldogtalan, mert a párom nem adja meg számomra…” vagy “a vállalkozásom azért nem megy úgy, ahogyan elterveztem, mert az ügyfelek…” vagy “azért nem tudok lefogyni, mert a munkahelyemen…“. Ezer és ezer okot fel lehet sorolni, hogy miért nem megy valami nekem, hogy miért nem tudunk megtenni ezt vagy azt. Miközben csupán arra van szükségünk, hogy megtaláljuk azt az egy okot, azt az egyetlen ind-okot, amiért képesek vagyunk mégis elérni mindazt, amit magunk elé tűzünk elérendő célként. Ez a profizmus kiindulópontja.

Ez azt jelenti, hogy mindenben profinak kell lennem? – kérdezheted. Nem, nem kell! Elegendő tudnod, MIT akarsz. Azt viszont lehetőleg nagyon pontosan. És egy kérdést folyamatosan, szinte kötelező jelleggel fel kell magadnak tenned. Mindennap! A kérdés így hangzik: “ki változtathat az életemen?”

A válasz: TE!

Sose feledd, hogy a körülmények bár nagy mértékben hatással vannak ránk, ugyanakkor nem lehet pusztán a körülöttünk lévő emberekre, vagy eseményekre hárítani a kudarcaink okát. Ezt a felelősséget nem tudjuk átadni másoknak! Megpróbálhatjuk másra kenni, de magunkról lemosni mégsem tudjuk!

Mit lehet hát tenni?

Vedd elő a jegyzetfüzeted!

A kép forrása: http://t7.hu/01bf

Ülj le, lehetőleg még ma, sőt, tudod mit, most, és gondold át, milyen évet szeretnél jövőre (vagy még idén)! Kérdezd meg magadtól, mi minden legyen benne? És ne pusztán a munkádra gondolj, és ne csak anyagi céljaid legyenek! Figyelj oda az életed legfontosabb területeire, mint pl. párkapcsolat, gyerek(ek), egészség, utazás, kikapcsolódás, sport és… minden olyan területére életednek, ami számodra ÉRTÉKET képvisel. Majd… amikor mindezt átgondoltad, vegyél elő egy nagy füzetet és írd le, lehetőleg apró részletességgel, pontosan megfogalmazva, hogy ténylegesen mi mindennel szeretnéd telepakolni az elkövetkezendő pár évedet!

Írd le! Most.

Ha ezt megteszed, megteszed azt a nagy vízválasztó lépést, ami a legnagyobb különbséget teszi a sikeres és a sikert kerülő emberek között. Vagyis: komolyan veszed! Eléggé komolyan ahhoz, hogy le is írd.

HELYETTED UGYANIS SENKI MÁS NEM VEHETI ELÉG KOMOLYAN A TE CÉLODAT! Ez bizony a TE feladatod. De csakis akkor, ha tényleg fontos Neked a saját célod.

Hamarosan folytatom még ezt a témát, vagyis a felkészülést az előttünk álló esztendő profi folytatására, hogy amikor majd az év végén leülünk beszélgetni, akkor eredményesen végrehajtott célok sorozatáról számolhass be. Addig is szép napot, jó elmélkedést és határozott komolyan-vételt kívánok!

Ha pedig úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy ha szeretnél kérdezni ezzel a témával kapcsolatban, kérlek írt itt, vagy gyere el tréningre, konzultációra!