Oldal kiválasztása

A sportoló

Szia!

Azért sportolok, mert szeretem. Jól érzem magam bringázás, futás és foci közben. De emellett szeretek úszni, túrázni, és mindent, ami aktivitással jár.

Volt időszak, amikor nem edzettem heti hétszer, nyolcszor, mint korábban, amikor versenyszerűen futottam. Most viszont új célokat tűzve magam elé, újra komolyan készülök a versenyekre.

Számomra legkedvesebb táv a félmaraton (21.0975 m), legjobb eredményemet a Nike Félmaratonon teljesítettem (1 ó 17 p 42 mp), amivel akkor 51. helyen értem célba.

Háromszor indultam a Bécs-Budapest Szupermaratonin. Csapatban. Rendszerint én futottam a  leghosszabb távokat. Egyik évben, amikor legjobb barátom sérülése miatt mind az 5 napot pihenés nélkül kellett végig teljesítenem, a zárónapon a félmaratoni távon 1 ó 18 p 12 mp-es idővel érkeztem célba.

Országos Bajnokságokon többször álltam a dobogó különböző fokain, hol csapatban, hol egyéniben, és bár egyéni országos bajnoki címet nem értem el, korosztályban ismert és elismert sportolóként tartottak számon. (Kérdezd csak meg Békési Ferkót, Berecz Lajost, László Balázst!)

Az 5.000 m-es táv jelenlegi országos csúcstartójával, Csillag Balázzsal rengeteget edzettem, és többször összemértük „tudásunkat”. Tizen évesen hosszabb távokon nem egyszer sikerült „megszorongatnom”, vagy előtte célba érkeznem. De tény, hogy ha az utolsó párszáz méteren még együtt voltunk, ő jobban hajrázott. (Én viszont kitartásban és legfőképp „fejben” voltam jobb, talán az egész korosztálynál.)

Klopfer Csaba a 2013-as "Szufla 50" közben

Klopfer Csaba a 2013-as „Szufla 50” közben

A mai napig szeretek futni. Cseppet sem unalmas. Kikapcsol és felfrissít, és bármilyen furcsa, energiával tölt fel. A futás nemcsak testmozgás. Felpezsdít, megnyugtat, jó kedvre derít, kreatívabbá tesz, összehoz másokkal, növeli az önbizalmat, segít a korlátok tágításában, jobb emberré tesz… ha nem ezt tapasztalod, valamit nem jól csinálsz!

Ugyanakkor kiskoromban nem volt teljesen egyértelmű, hogy a futás, és azon belül is a hosszútáv lesz az én sportom.

Négy évesen cselgáncsozni jártam. Küzdőtársak hiányában viszont (nem volt másik 4 éves) legtöbbször a tatamin kúsztam és fekvőtámaszokat nyomtam, megtanultam esni, tompítani. Másfél évvel később kipróbáltam magam a shotokan karate világában is. Tetszett, szerettem, mégis „áteveztem” a ping-pong terembe. Egyszerű magyarázata volt ennek akkor, 9 évesen: az egyik barátom is odajárt. Tetszett ez a sport is, szerettem, de nem kötött le annyira, hogy maradjak, így 3-4 hónap után abbahagytam.

Pár hónapot aktív és rendszeres sport nélkül éltem, majd elmentem kerékpározni. Országúti versenyeken is indultam. Tetszett, szerettem, de sem az edzéseken, sem a versenyeken fényesebb eredményeket elérni nem tudtam. SŐT! Emlékszem két olyan versenyre is, melyeket utolsó előtti helyen zártam.

Ez nem lelkesített. :-)

Az viszont igen, hogy a téli felkészülési edzéseken az 1-2 évvel idősebb társaimnál jobban ment számomra a futás. Két évnyi bringázás után, amikor már egy kicsit belefásultam, az edzőm látva a kedvtelenségem, azt javasolta, menjek atlétizálni. Mentem. Így 12 évesen egy teljes éven át atlétikára jártam. De ott csináltam mindenfélét: futottam síkon, gáton, löktem súlyt, hajítottam gerelyt, ugrottam magasat, vetettem diszkoszt…

Ekkor már körvonalazódott, hogy a futás megy mind közül a legjobban. Versenyekre is elkezdtem járni, ahol a dobogó 3 foka közül mindig fel tudtam állni valamelyikre. Egy ilyen esemény után odajött hozzám Németh Gyula (Csillag Balázs edzője, és szerintem Magyarország egyik legjobb közép- és hosszútávfutó edzője), hogy lenne-e kedvem nála folytatni ez elkezdett munkát.

Igent mondtam.

Azóta eltelt 20 év. Kihagytam egy jelentős időszakot, de újrakezdve, sok kilométerrel a lábamban, sok tapasztalatot szereztem (ez is ilyen). Saját edzéseim, versenyzéseim tapasztalatai ezek, és azoké, akiknek edzésmunkáját eddig is segítettem.

Ha szeretnéd, hogy segítsem a te felkészülésed is valamely versenyre, vagy ha egyszerűen csak jobb kondit szeretnél, talán ledobni pár kilót, keress meg itt, hátha tudunk együttműködni, vagy kövesd a Running Time Hungary facebook oldalt, ahol sok hasznos tippet, inspiráló írást és érdekes cikket olvashatsz.