Oldal kiválasztása

A borszakértő

BOR. Vannak, akik szeretik. Olyanok is, akik azt hiszik, hogy nem szeretik. Persze több ismerősöm van nekem is, akik ilyen-olyan döntéseik miatt sem bort, sem más alkoholt nem fogyasztanak. Na de olyan is van, aki csak édes piros bort ivott, mígnem elhívtam egy borkóstolóra. A közeg, a kiváló borok annyira elbűvölték, hogy annak ellenére is remekül érezte magát, hogy száraz borok kerültek az ő poharába is.

A bor nem csak egy ital. A bor egy életforma része. Nem vedelni kell. Bár lehet. De szerintem nem érdemes. Minden bor más és más. Sőt még az adott borász ugyanazon bora is más, ha ma iszol belőle, és más formáját mutatja meg félév múlva. Éppen ezért érdemes egy kicsit lelassulva, odafigyelve fogyasztani minden pohár bort. Persze nem kell túlmisztifikálni sem.

Borszakértő. Vannak olyanok is. Azok, akik csukott szemmel is kitalálják milyen bort kóstolnak, megmondják, milyen illat- és ízjegyek ismerhetőek fel benne, s ennek köszönhetően megfelelő ételpárt tudnak ajánlani mellé. Ők a sommelier-k. Ez egy szakma. Divatos is, de az értelme és haszna a boreladáson túl, az élmények fokozása azzal, hogy tényleg az étellel harmonizáló bort ajánl a vendégeknek.

Na én nem ilyen vagyok.

Én csupán szekszárdiként érdeklődést mutatok a borok iránt. A Dionysos Borházban ezt az érdeklődést egy picit jobban elmélyítettem a bortanfolyam elvégzésével, borkóstolók meghallgatásával, szervezésével és tartásával. Sok borásszal, borkritikussal, borbírálóval, na és borfanatikussal beszélgetve, jó pár hasznos információt szereztem, amit örömmel osztok meg vendégeinkkel a VI. kerületi szaküzletben.

Ha borral kapcsolatban szeretnél tájékozódni, szeretnél választani saját fogyasztásra, esetleg ajándékba, ha borkóstolón szeretnél részt venni, akkor keress egészen nyugodtan. Írj ITT, vagy végezd el a Mini Boros Tanfolyamot (díjmentes és online). Tovább >>